https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Detoxen met Uzuma

Review: Detoxen met Uzuma

Als je mij volgt op Instagram kan het je niet ontgaan zijn: vorige week heb ik 3 dagen gedetoxt met Uzuma. Tijdens de detox liet ik af en toe van me horen: soms om te melden dat ik het eten miste, maar vooral om te melden hoe positief verrast ik was over mijn detox-ervaring! Het hele verhaal lees je hier vandaag, nu ik een week later ten minste ook meer kan vertellen over de effecten ná de detox..

Eerst even iets over de detox zelf: wat is dat nou en waarom doe je dat? Tijdens een detox reinig je je lichaam van binnenuit. Je lichaam doet dit continu zelf om zich te ontdoen van allerlei gifstoffen die je binnenkrijgt, maar de hedendaagse voeding én onze omgeving zitten vaak zo vol met gifstoffen en moeilijk opneembare stoffen dat je lichaam geen rust krijgt van al het detoxen dat het zelf moet doen. Om je lichaam een soort rustpauze te geven en te resetten, kun je op diverse manieren detoxen. Een van de bekendste en meest populaire manieren is door middel van een sapkuur van een aantal dagen. Door een paar dagen alleen maar hoogwaardige koudgeperste sappen te drinken die bomvol groente & fruit zitten, krijgt je lichaam de kans te herstellen zodat je lichaam na de detox weer beter zelf in staat is je dagelijkse detox uit te voeren.

Tijdens de detox drink je dus alleen maar sappen die op lage snelheid zijn geperst waardoor de meeste smaak, vitaminen, mineralen en enzymen behouden blijven. Sap uit een slowjuicer is dus vele malen gezonder dan sap uit een blender! Elk flesje Uzuma juice bevat de voedingswaarde van meer dan 1 kilo aan groenten & fruit..

Per dag drink je 7 flesjes, oftewel de voedingswaarde van ZEVEN kilo groenten & fruit! Qua voedingswaarde gigantisch veel, maar qua calorieën natuurlijk veel te weinig voor een actieve levensstijl. Daarom houd je je tijdens de detox rustig: je sport niet, hoogstens wat yoga of wandelen. Moeilijk voor een fanatieke sporter als ik, maar stiekem een extra rustfactor voor je lijf.

img_20170210_181546_628

Doordat je alléén maar de essentiële voedingsstoffen van groente & fruit binnenkrijgt, doorbreek je constante toevoer van ‘gifstoffen’ uit reguliere voeding en gaat je lichaam aan de slag om met behulp van de voedingsstoffen en antioxidanten uit de slowjuices zichzelf te gaan herstellen. Zowel je fysiek als mentaal kom je hiermee tot rust: je lijf gaat even in de reset-stand.

De praktijk

Hoe zien die detox-dagen er dan precies uit? Zodra je opstaat drink je twee glazen water, iets dat ik persoonlijk al jaren doe: zo breng je je stofwisseling op gang. Daarna drink je 12 uur lang elke 2 uur een sapje. Om je daarbij te helpen kun je de Uzuma App downloaden: die geeft je telkens een melding wanneer het tijd is voor een nieuw sapje én wanneer het tijd is om water te drinken.

IMG_20170210_074941_934.jpg

Er zijn vijf verschillende sappen zodat je een compleet arsenaal aan voedingsstoffen binnenkrijgt, dus elke dag drink je twee sapjes dubbel. Gedurende de dag drink je, zoals je elke dag zou moeten doen, minimaal 2 liter water. Dit doe je zolang als je zelf wilt: het kortste programma bestaat uit 3 dagen maar je kunt het programma naar wens verlengen, hoewel wordt aangeraden niet langer dan 4 weken te detoxen. Zodra je stopt met detoxen bouw je je voeding weer rustig op: je spijsvertering heeft immers een aantal dagen rust gehad dus kan niet direct weer op volle toeren aan de slag. Belangrijk is daarom om voldoende te blijven drinken en te beginnen met fruit, salades en soepen en pas later weer zwaarder verteerbare voedingsmiddelen te gebruiken. Het állerbeste is natuurlijk gewoon een hartstikke gezonde levensstijl te behouden 😉 Voor optimaal resultaat kun je daar de slowjuices bij blijven gebruiken: Uzuma biedt twee programma’s waarbij je slowjuices toevoegt aan je dagelijkse voeding en dus elke dag wél eet, maar een deel van je voeding vervangt door slowjuices zodat je profiteert van die extra krachtige dosis voedingsstoffen. Tijdens het Uzuma STEADY programma vervang je je ontbijt en middagtussendoortje door sapjes en eet je wel een lunch, diner en kleine avondsnack. Dat kan je helpen om op een gezonde manier op gewicht te blijven. Tijdens het Uzuma FIT programma vervang je eenvoudigweg je tussendoortjes door slowjuices: je eet gewoon ontbijt, lunch en diner en drinkt zowel tussen ontbijt en lunch als tussen lunch en diner een slowjuice zodat je extra veel essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt voor een actieve levensstijl. Wil je eerst wat kilo’s kwijtraken, dan kun je kiezen voor het Uzuma SLIM programma, waarbij je net als bij de detox al je maaltijden vervangt door sapjes.

img_20170219_191114_246

Mijn ervaring

Hoe enthousiast ik ook was over het feit dat ik eindelijk een detox zou gaan doen, iets wat ik al jaren wilde testen, werd mijn angst groter en groter naarmate de échte start dichterbij kwam. Als een berg zag ik op tegen de vreselijk lamlendige gevoelens die ik zou gaan ervaren. Het is dat het pakket in huis was en ik tegen iedereen enthousiast had verteld dat ik van vrijdag t/m zondag zou gaan detoxen, anders had ik wellicht wel een goed smoesje verzonnen..

Dat bleek echter nérgens voor nodig! Ja, af en toe had ik honger. Ja, vooral op de eerste dag had ik het koud. Ja, ik heb niet gesport. Ja, tijdens de laatste nacht heb ik een half uurtje wakker gelegen van de honger. Ja, ik miste de rustmomenten die maaltijden bieden.. Maar that’s it! Dat is werkelijk alles wat ik te klagen heb! Nóóit had ik durven dromen dat ik me zo goed zou voelen. Op dag één had ik het koud en had ik ’s avonds honger doordat ik mijn laatste flesje niet op tijd kon drinken, verder voelde ik me compleet normaal. Tijdens de eerste nacht heb ik gigantisch veel gezweet en de volgende dag voelde ik me energiek! Wauw, ik had gedacht doodmoe op te staan maar ik sprong haast uit bed. Die dag móest ik wel even een beetje sporten want de kwartaalworkshop van BodyBalance stond gepland en die activiteit hakte er wel een beetje in: tijdens de BodyBalance had ik nergens last van maar ’s middags voelde ik me wat slapjes. ’s Avonds was daar echter niets meer van te merken en na al twee dagen sapjes lag ik vol energie in mijn bed.. Het idee van een 3e dag niet mogen eten vond ik saai, maar inmiddels zag ik er niet meer tegenop. Alle waarschuwingen vanuit alle hoeken over dat de derde detoxdag het zwaarst zou zijn kunnen direct de prullenbak in want dat gold niet voor mij. Easy peasy! Oké, het niet mogen eten begon saai te worden, maar wát een energie! ’s Middags was het prachtig hardloopweer en ik had oprecht zo veel energie dat ik gerust een rondje had kunnen rennen, maar braaf hield ik me in en dronk mijn sapje in de zon, dromende over de training die ik morgen weer zou mogen doen. De dag vloog voorbij en de laatste twee sapjes voelden speciaal: het was voorbij. Het was gewoon serieus zo snel, zo moeiteloos, voorbij. ’s Nachts heb ik een half uurtje wakker gelegen met intense honger, die overigens de volgende ochtend weer compleet verdwenen was. Opbouwen na de detox was in mijn geval niet bepaald nodig, aangezien ik al 99% plantaardig en onbewerkt eet. Weer vast voedsel consumeren verliep dan ook volledig probleemloos voor mijn spijsvertering en wonder boven wonder bleef mijn buik net zo redelijk plat als die tijdens de drie detoxdagen was geworden.

Inmiddels zijn we een week verder: was het het waard? Ja! Zowel lichamelijk als mentaal ben ik onbewust tijdens de detox enigszins rustiger geworden, wat voor mij als druktemaker al heel wat is. Mijn spijsvertering lijkt een week later nog altijd niet de gewoonlijke problemen te leveren: mijn buik is slechts een fractie opgeblazen van wat het was. Mentaal ben ik een kleine gradatie meer ontspannen: zeg maar 5 punten op een schaal van 100 punten. Dat is niet veel, maar voor iemand zoals ik die echt niét zelf kan ontspannen al heel wat. Vooraf had ik gehoopt tijdens de detox de rust te vinden om te lezen of mediteren, maar dat was toch iets te hoog gegrepen. Toch voelde ik gedurende dagen een soort van kalmte op me neer dalen en die glijdt nu pas weer langzaam van me af. Het meest opvallende resultaat is echter mijn energie: pas vandaag, een volle week later, ben ik voor het eerst weer moe. Voor iemand met een chronisch vermoeidheidssyndroom die sinds kort 4 dagen per week veel vroeger op moet staan dan ze gewend is, een waar mirakel! Op woensdagavond, na een collegedag van 9.00 tot 17.00 (plus reistijd van 7.00 tot 19.00), stond ik na twee uur sporten om 21.00 nóg te stuiteren van de energie.. Mijn collega’s en sportmaatjes lachten me haast uit om mijn onuitputtelijke energie, ook zij weten dat ik normaal op woensdagavond halverwege het sporten enigszins instort. Pas vandaag, de 7e dag na de detox, voel ik me weer wat vermoeider. Ongelofelijk na zo’n drukke week..

Overigens geldt ongeveer hetzelfde voor mijn hongergevoel: de eerste dagen had ik serieus moeite om voldoende te eten, iets waar ik als dochter van mijn Italiaanse vader normaal gesproken totaal geen moeite mee heb 😉 Helaas pindakaas, dat gevoel beviel me wel maar is inmiddels toch weer verdwenen. Voor mijn sportieve leventje maar een geluk, want dat 3 dagen niet mogen sporten vond ik misschien wel moeilijker dan 3 dagen niet mogen eten..

Serieus, als elke detox gegarandeerd zo verloopt als deze, dan zou ik het direct weer doen. Uiteraard moet je niet te vaak detoxen omdat het best een aanslag is op je lijf, ondanks dat het een positieve aanslag is. Meestal wordt tweemaal per jaar een week gedetoxt en eerlijk is eerlijk, eindelijk begrijp ik dat volkomen. Belachelijk veel extra energie, een betere spijsvertering en vooral het schone gevoel, zowel lichamelijk als mentaal: dat was zó fijn, dat ook ik dat wel vaker zou willen ervaren. Een paar dagen, misschien de volgende keer wel langer dan drie, mijn lijf resetten en mezelf rust gunnen. Wedden dat ik een volgende keer wél een boek erbij pak? 😉

Heb jij al ooit een detox gedaan of zou jij er, net als ik vooraf, als een berg tegenop zien?

Disclaimer: deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Uzuma. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik werk alleen samen met merken waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening. 

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een reactie