43. To one day say: “I ran a marathon today”

Een échte duurloop, zo mag ik de training van vandaag wel noemen. Beter dan verwacht, minder goed dan de vorige, vol voldoening volbracht..

Die mijlpaal van 27 kilometer heeft slechts een bestaan van 5 dagen gekend, want toen kwam daar vandaag: 28 kilometer in minder dan 3½ uur. Wie had dat ooit gedacht? Een tijdje geleden had ik dat zelfs nooit durven dromen!

Momenteel denk ik daar eigenlijk heel anders over. Twijfelde ik een paar weken geleden nog aan mijn fysieke capaciteiten om een marathon te lopen, durf ik nu bijna met zekerheid te stellen dat ik weet dat ik het kan. Als ik 28 kilometer kan lopen, kan ik ook 32 kilometer lopen. Als je 32 kilometer kunt lopen, schijn je een marathon te kunnen lopen. Dus ja, eenvoudige conclusie.

Mentaal was dat tot twee weken geleden een heel ander verhaal. Dat zal het overigens de komende weken vast wel weer af en toe worden. Die lange duurlopen vréten mentale energie. Toch had ik er afgelopen maandag én vandaag ontzettend veel zin in. Afgelopen maandag duurde die zin van begin tot eind, vandaag ging het op en af. Dat is waarom vandaag een échte duurloop was.

Toen mijn horloge weer geen GPS kon vinden, bekroop me het gevoel van twee weken geleden: die dramatische halve marathon. Die startte ook met een gebrek aan GPS-signaal.. “Onzin”, praatte ik mezelf moed in. Toen na bijna een kilometer nog steeds geen GPS-signaal aanwezig was, vertrok ik op basis van mijn app. Pas na DRIE kilometer kreeg ik GPS-signaal. Mooi dat het wel precies na 3 kilometer was, zo kon ik bij de afstand die mijn horloge aangaf simpelweg 3 optellen.

Om erachter te komen dat mijn tempo hoog lag had ik echter geen GPS-signaal nodig, dat voelde ik zo ook wel. Zelfs volgens mijn app rende ik sneller dan 7 min/km en aangezien mijn app altijd net iets te traag aangeeft, betekende dat dat ik écht snel rende. Ik besloot dan ook maar ietsje gas terug te nemen, want dit zou me later vast parten gaan spelen..

Na ongeveer 3 kilometer moest ik alweer naar het toilet. Het vervelende is, dat als ik dat gevoel kan negeren het vaak vanzelf over gaat, maar wanneer ik besluit ook echt binnen enige tijd een toilet of een bosje op te zoeken, het gevoel alleen maar erger wordt. Gelukkig zou de route na ongeveer 4 kilometer langs de Schuttershoeve lopen en daar lieten ze een bezwete hardloopster maar al te graag even van het toilet gebruik maken 🙂 Zo, nu zou ik de komende 12 kilometer richting verzorgingspost “mama” zeker volhouden!

IMG_20160813_205459.jpg

Qua blaasdruk inderdaad, maar ik had gelijk wat betreft mijn tempo: dat begon me parten te spelen. Mijn rechterheup irriteerde. Dat het aan mijn hoge tempo lag kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar aangezien ik er vaak tijdens intervallen ook last van krijg als ik té snel ga, heb ik toch een sterk vermoeden. Echt pijn deed het niet, maar zeuren alsmaar meer. Na 12 kilometer besloot ik dat het tijd was voor mijn energiereep en van dat moment maakte ik direct gebruik om mijn heup even te ontlasten. Ik liep ruim een halve kilometer door het bos, at langzaam mijn reepje half op en vertrok weer met een stuk minder gezeur in mijn heup. Tegen de tijd dat ik bij mijn moeder aankwam, baarde het me echter toch weer een beetje zorgen. Dat ik daarna 12 kilometer af zou kunnen leggen geloofde ik wel, maar hoe veel pijn me dat zou gaan opleveren? Op de koude stenen vloer koelde ik af en stretchte mijn heup. Aanvankelijk leek dat niet te helpen, maar eenmaal weer een paar kilometer onderweg bleek in ieder geval iets toch effect te hebben gehad.

Gemakkelijk waren die 12 kilometers na de stop niet. Met zware benen liep ik door en hoorde de kilometeraantallen voorbij schieten, iets wat ik mentaal echt nodig had. Het feit dat ik al vrij snel op de 20 kilometer zat gaf me weer hoop. Niet omdat ik zo snel liep, maar wel om het feit dat ik het wéér geflikt had meer dan 20 kilometer te lopen. Tevens lachte ik mezelf keihard uit om de gedachte “Oh, al 20 gehad, dat betekent dat ik er nog maar 8 hoef!”

Lichamelijk ging het me een stukje minder goed af. Mijn benen voelden behoorlijk zwaar, zwaarder dan normaal. Pijn deed het niet, ook in mijn heup niet, maar echt lekker liep het ook niet. Het ene moment trek ik lelijke gezichten en loop al zwalkend mezelf vooruit te duwen, het andere moment vind ik opeens de energie weer terug, zelfs om mezelf na 23 kilometer al dansend te filmen. Het zijn juist die momenten, waarop ik film of foto’s maak, die de kilometers voorbij laten vliegen. Of de momenten waarop ik niet film en geen foto’s maak, maar wél volop (dansend & playbackend) geniet van de muziek, de zon & de natuur. Op dat soort momenten vergeet ik waar ik mee bezig ben, vergeet ik de pijn en voel ik niet dat ik loop. Als vanzelf ga ik vooruit, terwijl ik in mijn hoofd puur geniet van het moment. Een training die uit veel van dat soort momenten bestaat, die vliegt voorbij <3

IMG_20160813_162323

Zo vloog vandaag ook vrij snel voorbij. Niet zo snel als afgelopen maandag, maar wat verwacht je slechts 5 dagen later? Mijn trainingsweek telt tot nu toe ruim 70 kilometer, waar morgen waarschijnlijk 6 herstelkilometers bij komen.. Met een gemiddeld tempo van slechts 10 seconden boven marathontempo vind ik dan dat ik zéér tevreden mag zijn! In deze drukke tijd, vlak voor de bruiloft met full-time werk- & stageweken, met pijn in m’n heup en in een best warm zonnetje.. Ik ben een apetrots renmeisje!

28 kilometer, dat is slechts 4 kilometer minder dan de langste afstand die je minimaal zou moeten afleggen. 28 kilometer is slechts 7 kilometer minder dan de langste afstand die iki graag als training wil afleggen. 28 kilometer, dat is twee derde van een marathon. Waar ik vandaag compleet gesloopt doch voldaan finishte, denk ik over 57 dagen: hé, nog maar één derde te gaan! Althans, ik hóóp dat ik op dat moment zo denk..

The most beautiful moment in marathon training is
the transition from wondering if you can..
to knowing you will.
<3

 

Advertenties

Geef een reactie