30. Rillingen van geluk

10 kilometers, ik vind ze heerlijk. Er eventjes echt tussenuit, zonder me druk te hoeven maken over lange routes, of ik het wel volhoud en wat ik allemaal moet eten & drinken onderweg. Eerlijk is eerlijk, die lange duurlopen beginnen me nu mentaal toch wel op te breken..

Gelukkig stond er gisteren zo’n heerlijke 10 km op het programma. Na de onweersbuien van die ochtend besloot ik dat het precies lopen van de route van vorige week niet zo’n goed plan zou zijn: die 2 kilometer onverharde weg zouden nu wel één grote modderpoel zijn.. Dus verlegde ik de route een klein stukje en ging met goede moed op pad!

Langzaam, héél langzaam.. Loodzware benen, na 3 avonden ruim 5 uur staand werken. Niet dat ik er op die momenten last van heb, maar op het moment dat die benen een inspanning moet leveren, valt het toch opeens op. Ze hebben simpelweg nóg langer dan gewoonlijk nodig om warm te lopen. Jammer vond ik het, maar ik gaf er niet veel om. Tempo is nou eenmaal niet mijn ding, afstand wel.

Eenmaal buiten de stad begin ik meestal pas echt te genieten: zo alleen in de ongerepte natuur voel ik me echt vrij. Als dan ook nog eens toevallig al mijn favoriete nummers achter elkaar door m’n oortjes klinken, is mijn geluk compleet. Met het vooruitzicht op de afspraak met onze videografen voor de bruiloft die middag, het idee dat we in de laatste 4 weken zitten en de gedachte aan alle puntjes die de komende weken op de ‘i’ gezet gaan worden, gaven me rillingen van geluk. Kijk mij hier nu rennen, gezond & fit, als aanstaande bruid van mijn allereerste liefde.. Terwijl ik visioenen voor me zag van onze aankomst bij het gemeentehuis, het ja-woord, de blikken van onze gasten, het stuntelen met de jurk, de tranen tijdens speeches en ga zo maar door, zag ik vanuit mijn ooghoeken mijn tempo omhoog kruipen. De rillingen kropen over heel mijn schouders en met een brede glimlach rende ik sneller en sneller.

IMG_20160722_135857.jpg

Met volle teugen genoot ik zo vanaf kilometer 2 tot 8 dat ik nauwelijks doorhad dat ik rende. Mijn gemiddelde tempo kroop van boven de 8 min/km naar zo’n 7:14 min/km. Toen kwam de streber in mij naar boven: dit zou wel een tempoloop moeten zijn en het was haalbaar om tenminste onder de 7:05 min/km te komen. Dus versnelde ik dit keer bewust. Doordat ik al continu vanzelf rond de 6:36 min/km rende, ging dat vrij eenvoudig. Natuurlijk lette ik op mijn ademhaling en kon ik nu niet meer zo opgaan in mijn gedachten, maar de tempo-indicator op mijn horloge die elke paar honderd meter een getalletje omlaag kroop maakte dat allemaal goed. Alsmaar sneller en sneller zag ik zelfs tempo’s onder de 6 min/km voorbij komen, totdat ik zo’n 350 meter voor de “finish” op 7:00 min/km zat. Per se wilde ik nu ónder de 7 min/km uitkomen, want dat is een soort van mijn definitie van een tempoloop. Een extra boost in de bovenbenen liet me voor mijn gevoel als een malloot over de stoepen (want inmiddels was ik natuurlijk wel weer in de “bewoonde wereld”) rennen en binnen no-time stond er een 6 op mijn horloge. Nu niet afremmen! Dat moest ik bewust tegen mezelf zeggen, want in die laatste 150 meter kon het natuurlijk gemakkelijk weer terugzakken naar 7 min/km. Die laatste eindsprint zou er nu ook nog wel achteraan kunnen, dus rende ik in volle vaart vooruit terwijl ik om de halve seconde een blik wierp op mijn horloge. Tot mijn grote vreugde veranderde die 6:59 nét in de laatste 40 meter in 6:58 en als een blij kind remde ik direct na het trillen van mijn horloge (bij 100% van de training voltooid) zorgvuldig stapsgewijs af tot een wandeltempo. Zo moeizaam begonnen, zó genoten en het toch zó weer geflikt 🙂

The most beautiful things in life are not things. They’re people, places, memories and pictures. They’re feelings and moments and smiles and laughter. <3

Advertenties

Geef een reactie