20. Actief herstel

Had je mij vorig jaar gezegd dat ik 5 kilometer moest hardlopen de dag na een halve marathon, had ik je voor gek verklaard. Ooit was 5 km hardlopen het ultieme doel dat tranen opleverde aan de finish, nu is het een hersteltraining..

Herstellen was het zeker! Toen ik vanochtend zoals elke zaterdag de SYNGRY XL deed in de sportschool, voelde ik mijn linker scheen goed. Niet dat ik erdoor beperkt werd, maar gevoelig was het zeker. Daarom twijfelde ik enigszins of ik vandaag wel zou kunnen hardlopen, maar ik besefte tegelijkertijd dat het idee van een herstelloop juist ook is de spieren weer in beweging te zetten zodat ze niet verstijven na zo’n enorme inspanning. Plus: ik had er zin in!

13533178_10206728462595300_5721368576645812120_n

Dus, thuisgekomen na het sporten even snel 2 kleine zelfgebakken bosvruchtenmuffins gegeten en een glas kokoswater gedronken, hardloopkleren aan en ik stond weer buiten! De start ging lángzaam, heel langzaam. Toch voelde het wel goed weer te lopen en na ongeveer een kilometer voelde ik dat mijn spieren het prettig begonnen te vinden. Ondertussen genoot ik gewoon heerlijk van de omgeving en de gedachte dat ik dit aan het doen was: de dag ná een halve marathon, gewoon wéér 5 kilometer lopen. Halverwege voelde ik dat er weer wat vaart in kwam en zocht ik gepaste muziek om tempo te maken. Zo daalde mijn gemiddelde pace van 7:22 langzaam richting de 7:15 en héél snel richting de 7:11 toen ik in de laatste 800 meter weer voldoende hersteld was om écht tempo te maken: met een pace van 6:18 ging ik over “de finish”.

En nu? Nu voelt die ene scheen niet minder gevoelig maar zeker ook niet extra gevoelig en voelt de rest van mijn lijf uitstekend: weer energiek, niet stijf en helemáál niet alsof ik gisteren een halve marathon heb gerend. “Doen we even :)”

Gelukkig maar, want nu begint natuurlijk het echte werk: afstanden bóven de halve marathon. De 24 komma zoveel heb ik vorig jaar voor mijn blessure aangetikt, 25 kilometer heb ik nooit gerend. Over 3 weken gaat er dus een échte mijlpaal sneuvelen!

Everything is impossible until it’s done

 

Advertenties

Geef een reactie