11. Loeiend enthousiast publiek!

Oké, laat ik maar direct met de deur in huis vallen: vandaag was niet echt de lekkerste duurloop, máár het feit dat ik ‘m wel uitstekend heb volbracht geeft des te meer voldoening!

Iets met 5 dagen tot 3 deadlines & 1 tentamen, een aantal net iets kortere nachtjes en een aanval van clusterhoofdpijn.. Een goede dag dus voor een “herstel”duurloop! Elke 3e week een stapje terug zetten, om de week erop weer extra gas te kunnen geven; dat is het idee van de meeste marathonschema’s. Zo liep ik in week 1 12.5 kilometer, in week 2 15 kilometer en vandaag dus een klein stapje terug: 14 kilometer. Met een hoofd vol watten, brandende ogen & een kriebelende slaap (zo voelt bij mij de nasleep van zo’n aanval van clusterhoofdpijn) stapte ik de deur uit. Allang door het dolle heen dat de weersvoorspellingen alwéér millimeters regen & minuten zonnestralen naast zaten, klaar voor een herstelloop.

Grappig wat dat woord met je doet. “Herstel”duurloop noemde ik het, omdat het geen opbouw is ten opzichte van vorige week. Daardoor besefte ik na 6 kilometer opeens dat ik niet eens halverwege was.. Oeps, het gedeelte “duur” van ‘duurloop’ was mij mentaal blijkbaar even ontgaan. Ach, ik liep op herstellende tempo (lees: trager dan 7 min/km) en genoot met volle teugen van de route die ik thuis even snel had uitgestippeld. Zo’n route die je over bochtige wegen dwars door de weilanden leidt, waar nauwelijks auto’s komen en je dus vrijwel alleen bent met al dat groen om je heen, hardloopschoenen aan je voeten, muziek in je oren, wind in je haren en jawel, zon op je gezicht! Oké, misschien niet helemaal alleen… want er stonden heel wat loeiend enthousiaste supporters in de wei!

Met hun grappige koppen keken ze me stuk voor stuk na terwijl ik voorbij rende en stiekem vroeg ik me af of er geen koe op het idee zou komen om over het hek te springen en me achterna te rennen.. Voor de zekerheid rende ik maar extra langzaam voorbij, ik vond het immers toch best gezellig uitzien 🙂

IMG_20160617_125741

Die hele weg ergens in dat buitengebied rondom Tungelroy was puur genieten in de natuur: ondanks dat mijn lijf even geen zin had om tempo te maken, had het gelukkig ook geen zin om te stoppen en draafde dus rustig zo rond de 7:10 min/km door. Genieten staat bij op één, dus dat noem ik een uitstekende training!

Vanaf circa 8 kilometer werd het zwaarder. De route tussen Swartbroek & Weert is een prachtig stuk, maar tevens een stuk dat ik van mijn 12e tot 18e levensjaar élke schooldag heb gefietst en nog regelmatig fiets op weg naar mijn moeder, waardoor ik praktisch elke grasspriet weet te lokaliseren. Daar vind ik dus iets minder afleiding & genot van de natuur, waardoor die zware benen iets meer opvallen. Muziek to the rescue! Via mijn oortjes zocht ik up-tempo na up-tempo nummer op, dronk wat sportdrank en verhoogde mijn tempo: met succes! Al snel liep ik moeiteloos onder de 7 min/km en zag mijn gemiddelde pace ook in getalletjes omlaag kruipen.

Apart om te ervaren hoe je zo weer in een vicieuze cirkel terechtkomt: door mezelf eventjes te pushen harder te rennen, ging ik weer meer genieten en dacht na verloop van tijd alweer aan allerlei andere dingen dan zware benen, waardoor die zware benen steeds sneller voet voor voet plaatsten. Uiteindelijk rende ik zo in de laatste paar kilometer met gemak nog 8 seconden van mijn gemiddelde pace af en eindigde met 7:05 min/km, ondanks een paar keer oponthoud door stoplichten of drukke kruispunten. Eenmaal de laatste paar honderd meter wandelend werden mijn benen opeens héél zwaar, om vervolgens vederlicht te voelen. Dat tempo van 6:11 in de laatste paar honderd meter zal het vast geweest zijn ;).

Kortom? Een “herstel”duurloop waarin ik duidelijk echt herstelde, zowel in de nasleep van mijn clusterhoofdpijn (die na 3 kilometer weg was) als in mijn tempo als in mijn mentale staat. Na een aantal drukke maar leuke afspraken op de planning, vol energie op met goede moede de laatste paar dagen studeren voor dit collegejaar te rocken!

Difficult roads often lead to beautiful destinations.
<3

Advertenties

Geef een reactie