10. Verandering van spijs doet.. pijn!

Au, au, au.. Dat dacht ik toen ik gisterochtend uit bed kwam: mijn armen strekken deed pijn en hard lachen was ook niet zo’n pretje.. Goede tip dus om weer eens een lesje TRX mee te pikken (waarbij ik natuurlijk vooraf Move It & achteraf Absolutely Core niet kon laten schieten) voor extra core-stability. Niet dat die lesjes zo zwaar zijn, maar ze zijn wel ánders als je ze al maanden niet gedaan hebt. Tel daar even bij op dat ik gisteren na twee weken noodgedwongen afwezigheid wél weer aanwezig was bij de BodyPump die ik normaal elke dinsdagavond doe en uiteraard eigenwijs geen enkel nummer minder dan 10 kg op die stang gooide, dan begrijp je misschien dat ik vanochtend ietwat stijf uit bed stapte. Intervaltraining was dan ook niet het meest aantrekkelijke uitzicht, maar gelukkig ben ik inmiddels zeer goed in het mentaliseren van het eindresultaat: eenmaal in beweging zouden die spiertjes vast wel mee gaan geven..

Gelukkig had ik wel zin in het rondje waarop ik me al een week verheugde: tot nu toe waren de trainingen maximaal 6 km of een lange duurloop, waardoor ik één van mijn favoriete rondjes al twee weken had gemist. Dat rondje is namelijk circa 7.5 km lang, wat ik natuurlijk naar behoefte wel enigszins kan verleggen. De intervaltraining die vandaag op het programma stond (5 minuten warmlopen – 7 keer 4 minuten versnellen afgewisseld met 2 minuten dribbelen – 5 minuten uitlopen) leek me wel ongeveer op die afstand uit te komen.

De eerste passen deden pijn, daar kan ik niet meer van maken. Toch voel je in die eerste paar passen meestal wel of het slechte pijn is, die je moet doen omkeren, of pijn waar je even doorheen moet. Stijve spieren zijn niet direct een reden om om te draaien, dus rende ik in een heel traag tempo langzaam los. Tegen de tijd dat het eerste interval eraan kwam, rende ik al iets soepeler. Dat eerste interval besloot ik daarom niet volop gas te geven, wat me ook zeker 2 minuten lukte. Daarna merkte ik dat ik stiekem dat snellere rennen wel was gaan waarderen en onbewust mijn tempo opvoerde. Diezelfde beschrijving kan ik eigenlijk voor de rest van de training herhalen: te hard durfde ik niet te gaan, maar stiekem gaf ik toch telkens een klein beetje gas extra. Ondanks dat vooraf die 7 sessies best veel leken in vergelijking met de 5 van vorige week, vlogen ze weer voorbij. Het zonnetje scheen af & toe recht in mijn gezicht, terwijl een paar minuten later koude druppels voor verkoeling op mijn schouders zorgden.

IMG_20160615_161227.jpg

Al met al laat ook zo’n training mij weer nadenken, zoals elke training dat doet. Telkens wanneer ik van een hardlooprondje terugkeer, heb ik weer een les geleerd. Elke keer dat ik in mijn hardloopschoenen op pad ben, verschijnt er ergens onderweg plotseling een brede glimlach op mijn gezicht omdat ik me weer iets moois besef. Regelmatig dezelfde gedachte, die alsmaar sterker & sterker wordt. Zo dus ook vandaag.

Juist op die momenten dat je het even zwaar hebt, dat je tempo nét iets te hoog ligt om die laatste 30 seconden versnelling vol te houden, maar je tóch doorzet, ervaar je daarna een gevoel dat nauwelijks te beschrijven is. Een besef van een prestatie die zo klein is, maar symbool staat voor zo veel meer. Voor mij het besef, dat hardlopen symbool staat voor de innerlijke kracht die ik diep van binnen toch telkens weer blijk te hebben. Mijn verleden was niet bepaald altijd even makkelijk, maar ik heb me er wel doorheen geslagen: na elke traumatische ervaring of tegenslag, kroop ik sterker dan ooit tevoren weer uit het dal. Dánkzij al die strijd die ik mijn 24-jarige leventje al heb geleverd, ben ik wel het 24-jarige krachtpatsertje dat als een enthousiaste idioot achter haar dromen aan rent! Soms wellicht iets té enthousiast en ongetwijfeld zal ik onderweg regelmatig over mijn eigen voeten struikelen, maar elke keer zal ik overeind krabbelen en weer zelfverzekerder pas na pas zetten op weg naar het vervullen van de stoutste dromen!

I’m thankful for my struggle because without it I wouldn’t have stumbled across my strenght.
<3

 

Advertenties

Geef een reactie