3.Match made in heaven!

We zullen een fantastisch team zijn, mijn nieuwe Adidas Ultraboost & ik. Al meteen op hun eerste tripje buiten de deur liepen ze 12.5 km met een gemiddelde pace van 07:05, wat voor mij uitstekend is! Ongelofelijk wat een verschil met vorige week..

Vorige week kocht ik mijn nieuwe hardloopschoenen, dé schoenen die het waar moesten gaan maken. Hoka One’s hebben een enorme zool en gigantisch veel demping: dat klonk zowel mij als de adviseur fantastisch in de oren voor een marathon. Zelf had hij in diezelfde schoenen een marathon gerend in 2:36.. Ondanks dat het wat onwennig voelde, vertrouwde ik hem & de demping en stapte dolblij de winkel uit. Die blijdschap duurde voort, tot ik de volgende dag thuis de deur uitstapte voor een training van 8 km. Al direct schoof ik naar voren in de schoen, waardoor mijn tenen snel begonnen te knellen. Na een korte pauze om de veters strakker te strikken in een poging dit te voorkomen, schoot ik minder naar voren maar begonnen mijn voeten direct te tintelen. Het waren 8 zware kilometers. Knellende tenen aan voeten die ik nauwelijks nog voelde. Prikkelen, slapen, tintelen.. alleen mijn hoofd werkte en trok me die 8 kilometer door. Dat je aan hardloopschoenen moet wennen weet ik en heb ik al bij eerdere schoenen ervaren, maar dit was véél meer dan wennen.
Al tijdens het uitwandelen belde ik Run2Day: kort gezegd was de training op deze schoenen simpelweg rampzalig. Gelukkig begrijpen ze de klant bij Run2Day goed: omdat ik zo snel had gebeld, nodigden ze me van harte uit volgende week terug te komen om de schoenen om te wisselen. Zo geschiedde..

Door dezelfde medewerker werd ik geholpen, weer een uur lang met alle aandacht voor mij & mijn loopcomfort. We kletsten wat af over de marathontraining tijdens het passen van schoenen, om na vrijwel het hele magazijn gepast te hebben in die twee sessies tot de conclusie te komen dat de nummer twee van vorige week ook nu als de beste match voor mij uit de bus kwam. Het voelde goed, dit was de demping & stabiliteit die ik zocht.

Exact wat ik ervoer toen ik vanochtend de deur uitstapte. Al om de hoek begon ik te glimlachen omdat ik het wist: dit is het. Dit voelde zó goed, dat ik wist dat ik die 12.5 kilometer uit zou lopen op deze schoenen. Stiekem durfde ik het nog niet uit te spreken omdat ik vond dat je niet na 1 kilometer al zeker kunt zijn, maar elke kilometer die weg tikte versterkte het gevoel: dit zijn dé schoenen.

13315422_10206534630909629_3765863875238566396_n

De eerste 3 kilometer liep ik op sloffen. De haklanding is heerlijk zacht, alsof je op kussentjes loopt. De voorvoetlanding is daarentegen wat harder, waardoor je toch krachtig kunt afzetten. Voor mij als langzame loper een ideale combinatie dus! Na 3 kilometer begonnen mijn voeten enigszins te prikkelen & tintelen, zoals ze regelmatig doen wanneer ze door warmte uitzetten. Ik schoof al rennende wat heen & weer in de schoenen om ruimte te creëren en ongemerkt tikten de kilometers weg. Wat vorige week op de Hoka One’s onmogelijk was, werd nu weer werkelijkheid: dansen & meezingen op de muziek, mijn favoriete bezigheid tijdens trainingen. Bij kilometer 7 verdween zelfs de hele irritatie en sloot de schoen perféct om mijn voet. Ik rende weliswaar niet meer op kussentjes, de zool leek inmiddels veel harder, maar ik voelde enorm veel stabiliteit. Nooit eerder heb ik zo veel stevigheid gevoeld: de schoen zat gewoon als een stevige mal om mijn voet, waardoor ik moeiteloos in een stabiel tempo door kon rennen. Dit schrijvende, besef ik dat ik het gevoel niet eens kan beschrijven. Zou een hardloopschoen altijd zo moeten zitten, of zou ik echt een uniek exemplaar voor mijn lichaam te pakken hebben? Wat het ook moge zijn, ik was dolgelukkig. 12 kilometers vlogen voorbij en voor mijn gevoel had ik op deze schoenen prima een flink stuk verder kunnen rennen, zij het niet dat ik me aan een strak schema dien te houden.

Op kilometer 12 schrok ik echter: ik ging in een rap tempo de bocht om en hapte naar adem.. Er schoot iets gigantisch fout in mijn rug. Het deed zo veel pijn dat ik eigenlijk moest gaan wandelen, maar mijn eigenwijze hoofd weigerde die laatste halve kilometer te wandelen: ik moest & zou 12.5 kilometer rénnen. Ik vertraagde mijn tempo dramatisch en de pijn zakte, dus rende ik in verlaagd tempo die laatste halve kilometer uit. Ik finishte onder de anderhalf uur, mijn doel. Happy me!

Eenmaal wandelend zakte de pijn al sneller maar al rustende thuis vlamde het sterk in mijn schouder op. De plek waar mijn rugpijn maanden geleden begon en waarvoor ik inmiddels al maanden in behandeling ben.. Eén behandeling staat er nog op de planning, maar na vandaag vraag ik me af wat voor wonder die arts denkt te kunnen verrichten in één behandeling. Het is niet dat ik er niet mee kan hardlopen, want meestal komt de pijn pas achteraf. Het is ook niet dat ik er écht veel pijn aan heb, maar het klopt niet. Het klopt al maanden niet en als ik hem moet geloven al mijn hele leven niet, maar na 4 sessies lijkt er toch nog altijd vrij weinig te kloppen van mijn wervelkolom. Een puntje van aandacht, want met een scheef & los in elkaar hangende wervelkolom worden 42 kilometers behoorlijk belastende kilometers..

Al met al een prachtige derde training van mijn marathonschema! Morgen staat de laatste training van de week op het programma, een herstelloopje van 5 kilometer, maar eerst is het tijd voor de sportschool én een nieuw krachtschema wat ik voorlopig vooral wil richten op het versterken van mijn core. Daarnaast maak ik een afspraak met de sportfysiotherapeut om mijn rug, bekken & benen te versterken en wie weet die verrekte wervelkolom in toom te houden.

The more I run, the more I love my body. Because with every mile it is proving to me that I am capable of more than I ever thought possible.
<3

Advertenties

Geef een reactie